Cumartesi, Temmuz 04, 2020

neden okumayı seven herkes 1000kitap kullanmalı?

der bücherwurm, carl spitzweg, 1850

hayır entegre almadım ve aşırı iddialı bir başlık olduğunun farkındayım. şimdiden itiraf edeyim ki abarttım, evet, herkes kullansın demiyorum. ama ben çok memnunum, bu yüzden herkeslere tavsiye ediyorum. gelelim sebeplerine...

şu sağ altta benim yüzyıllardır güncellemediğim goodreads hesabım duruyor. şifresini de unuttum. çok denedim ama bir türlü güncel bir şekilde kullanamadım o siteyi/uygulamayı ben. nedenini bilmiyorum. 1000kitap'ı öyle uzaktan biliyordum. yaklaşık bir sene önce de bir hesap açtım, gittikçe daha fazla kullanıyorum sanırım. memnunum.

şimdi önce olumsuz kısmı söyleyeyim çünkü bir tane var. o da bazı erkeklerin (ben hiçbir kızın bunu yaptığını ne gördüm ne duydum o yüzden net bir şekilde diyorum, erkeklerin) nefes alan her kıza yürümeye çalışması. özel mesaj seçeneği de var uygulamanın ve buradan saçma salak bir sürü mesaj alabilirsiniz ama 1k buna özel bir çözüm geliştirmiş. sizin takip ettiğiniz birinden mesaj gelirse ayrı bir yere, takip etmediğiniz birinden gelirse "diğer mesajlar" kısmına gidiyor.  ve diğer mesajlar kısmına bakmayarak mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşarsınız. tabi bu insanlar arasından çok çok nadiren de olsa başka bir amaçla mesaj atmış olan olabilir. ama benim kişisel düşüncem direk soracakları neyse onu sormayan insanlara hiç cevap vermemek. zaten bu tiplerin profilleri de belli, kitapla ilgileri alakaları yok. kitap okumayan insanlar neden kitap sitesinde kız düşürmeye çalışıyor ona da anlam veremiyorum ya. neyse. eveet, bu insanları görmezden geldiniz (ve tavsiyem profilinize kendi resminizi koymayın, koyunca daha çok salak mesaj alıyorsunuz, tecrübeyle sabit. hatta tavsiyem cinsiyetinizi de gizlemeniz, ben öyle yaptığımdan beri daha rahatım.) şimdi keyfini sürün sitenin/uygulamanın.  

alıntı: alıntılamanın güzel yanı sonradan onlara istediğim yer ve zamanda dönüp bakabilmek. ayrıca sevdiğim kitapları takibe alarak başka insanların o kitaptan yaptığı alıntıları okumayı da çok seviyorum. özellikle ulysses'ten ne zaman alıntı görsem yeni baştan okuyasım geliyor, acayip özlüyorum. ayrıca zevkinize yakın okurları takip ederek onların bir nevi önerilerini alabilirsiniz.

kütüphanecilik: eksik olan kitabın eklenmesi için talepte bulunursanız kısa süre içinde ekleniyor. 100 okur puanına sahip olduktan sonra kütüphaneci olmak için başvurabilir ve siz de siteye kitap/yazar ekleyebilir ya da mevcut olanları düzenleyebilirsiniz.

istatistik: okuduğunuz kitapları türüne ve yazarına göre kategorize ettiği için ne okumuş olduğunu görmek hoşuna gidiyor insanın. yazılımdan amme hizmeti. ayrıca kaç sayfa okudunuz, kaç inceleme yazdınız, en çok okuyanlarda kaçıncı sıradasınız, en çok hangilerini beğendiniz (verdiğiniz puana göre), en çok hangi alıntınız beğenildi... böyle birçok bilgiye de sahip oluyorsunuz.

motivasyon: niyeyse bütün bunları kaydetmek beni gaza getirdi. hem inceleme yazmak konusunda da bir şevklendim. özellikle hiç ya da hiç denecek kadar az inceleme yazılmamış kitaplar gördüğümde. okumak konusunda ise sanırım okuduklarımı net bir şekilde görmek ve kaydetmek, onlarla ilgili paylaşım yapmak beni motive etti. 

şimdilik bunlar aklıma geldi. o yüzden bir süredir herkese diyorum 1k açın diye. buraya hesabımı da bırakayım. görüp gelen olursa bana bir mesaj atsın, blogdan gördüm geldim diye. mutlu olurum yani. sanki buradaki herkes benim samimi arkadaşım gibi geliyor. tuhaf bir duygu ve düşünce. değil mi? https://1000kitap.com/yagmurdur

bir de uykum var şuan umarım saçmalamamışımdır. kusura bakmayın pls.


17 yorum:

  1. Bence de biraz haklısın. Ama bu tür uygulamaları sırf kitap okuduğunu belli etmek istediği için kullanan da var okuduklarını takip edip düzenlemek için kullanan da. Ve maalesef bu tür uygulamalar popülerleştikçe 1.kısımdaki kullanıcı sayısı artıyor. Ben de bi dönem 1000k,goodreads,bookbub kullanıyordum. Ama artık sadece goodreads kullanıyorum. Daha hoşuma gidiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bookbub hiç duymamıştım. Goodreads kullanmak da güzel,temelde aynı işlevi görüyor zaten.

      Sil
  2. Çok görüyorum son zamanlarda ama çok düzenli kitap okumayı nedense pek beceremiyorum aslında belki beni motive edebilir eğer açarsam sana bir merhaba derim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki ilgini çeken kitaplarla tanışmamışsındır henüz. Herkesin kendine özgü bir zevki var çünkü

      Sil
  3. Sitenizle sade ve derin sitesi aracılığı ile denk geldim. Anlatılan konulara yabancıyım. Zamanla alışırım heralde.
    Kitap okuyan insan güzeldir,
    Yazan insan güzeldir,
    Kitap okuyup yazan insan daha güzeldir.
    Eğer yürüme saymadıysanız.
    Okumak ve yazmak farklı bir deneyim. Herkese tavsiye ederim. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz böyle yazınca ben de bir düşündüm ne anlatıyorum ben ya, diye. :))

      Sil
  4. son yazıma koydum blogunu yeni arkadaşlarımız da tanısın diye seniii :) görüşürüz yineğğ :)

    YanıtlaSil
  5. Çok merak ettim, ben de açacağım bir hesap. :)

    YanıtlaSil
  6. Ben seviyorum 1000Kitap'ı kitapları kaç günde okuduğumu görebiliyorum, incelemeler yapabiliyorum ve bu incelemeler sayesinde başkalarına fikir olmuş oluyor, kendime hedef koyarak hırslanıyorum mesela orada görünce. Blog gibi ama sadece kitaplar ihihih :))

    YanıtlaSil
  7. ben de kullanıyorum 1k gerçekten okuma motivasyonunu artırıyor insanın. alıntıları kaydetme özelliğini çok seviyorum dönüp dönüp okuyabiliyorum. başkalarının yaptığı alıntıları okumak da güzel oluyor. bahsettiğin o kötü yanı birçok uygulamada var ne yazık ki ama görmezden gelerek çözüm buluyorum ben de. kendi fotoğrafımı koymamak iyi bir çözüm oldu bir de dediğin gibi ne sorduğu baştan belli olmayan kişilere hiç hiç cevap vermemek lazım. genel olarak mesajlara bakmıyorum. okuma hedefi koyabilmek de çok iyi oluyor. okuduğun türleri yazarları gruplaması da güzel. öneri sunması da güzel. bir de sanırım kitap takas sistemi vardı ama denemedim onu hiç :) daha öncesinde vikitap kullanmıştım ben de onun şifresini kaybettim bir de 1k daha kullanışlı gibi geliyor bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takas sistemi 1k üzerinden mi yoksa bartme uygulamasını mı diyorsunuz? Vikitap ı da duymadım hiç cahil hissettim :) ve evet mesajlara bakmadıkça sorun yok

      Sil
    2. takas olayına hiç girmediğim için çok bilmiyordum sadece yapıldığını hatırlıyorum şimdi uygulamayı karıştırdım bulamadım ben de internetten baktım meğerse üyeler kendi aralarında konuşup istedikleri kitapları takas ediyormuş :)

      Sil
  8. Ben de 1k'cıyım. Goodreads'e üye olacaktım önce ama Türkçe kitapların çoğu kayıtlı değil diye duyunca 1k'ya üye oldum direk. Üşenmedim 2016'dan beri okuduğum kitaplarımı tek tek kaydettim, normalde de deftere yazıyordum okuduğum kitapları ve yorumlarımı. Şimdi hem deftere hem de 1k'ya kaydediyorum :) Puanın inceleme ekleyince yükseldiğini çoook sonra öğrenmiştim, bilsem kitaplarımı kaydederken onları da yazardım ama şimdi üşeniyorum :D Belki bir gün bu küçük karga da 100 puana ulaşır da kütüphaneci olur hm? :D

    1k'da mesaj kutunu kontrol et ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goodreads te nasıl bilmiyorum ama 1k ya günde onlarca kitap ekleniyor, o yüzden çok hızlı büyüyor. Ben de bilgisayarda bir word dosyasına yazıyorum ekstra olarak. Elimle bir şey yazmaya üşeniyorum da :))
      Alıntı ekleyince, başkalarının gönderilerine yorum filan yapınca da yükseliyor puan bu arada

      Sil