Çarşamba, Şubat 19, 2014

Japon Soloistler: Shota Shimizu & Milliyah Kato



Bilmem tee ne zaman yazdığım bu yazıyı yayınlamak şimdiyeymiş meğer… J-pop'a ısınmaya çalışıyorum da çalışmalarıma sizi de dahil edeyim dedim. ^^ Shota Shimizu R&B sayılır gerçi biraz ama olsun, ayrıntılara takılmayalım. 


(Zavallı Shirushi, çok uğraştı, bayağı emek verdi bunun için. Ama inanıyorum, olacak!!!)




Shota Shimizu
  
Joe’nun eşlik ettiği “Be With You” ilk şarkım, Shota’yı bu şekilde tanıdım. (Zaten Youtube teyzeye adını yazdığınız ilk çıkan şarkı bu.) Çok beğenince hemen araştırma başladım tabi. “Tonight” şarkısına da bayıldım. “Overflow” başka bir şey zaten. “Stand by Me” bir kaç latin ezgisi içermekte. Adam kendi müzik tarzını oturtmuş, R&B. Ses da var hani…  “Before Winter Ends” “Goodbye” “Kimi Ga Karasu” “One Love” (Bu şarkıda Shota, Dohzi’ye eşlik ediyor.) “You&I” “366” “Kaze No You Ni” hep beğendiğim şarkıları olur kendileri. Hep sevdim, çok sevdim.

27 Şubat 1989 doğumlu olan Shota, pop ve R&B takılıyor. Kendisi şarkıcı, şarkı yazarı, müzisyen, rapper olarak geçmekte. (Ben hiç rap yaptığına şahit olmadım gerçi ama işte wikipedia’nın yalancısıyım.)  Donny Hathaway, Marvin Gaye, Ray Charles gibi isimleri ise kendine örnek alıyormuş. Kendisi şuan Sony Music'in alt şirketlerinden biri olan Mastersix Foundation'da imiş.

                Kasım 2007’de New York’taki Apollo tiyatrosunda seslendirdiği İngilizce şarkı yerel bir gazetenin onu “Bir milyon ruhun şarkıcısı” olarak yazmasını sağlamış. Bir yıl sonra aynı tiyatroda bir performans daha sergilemiş. 1500 alkışladığı sahnede Japon olmasıyla gurur duyduğunu ve Japonca’nın güzelliğini göstermek amacıyla Kyu Sakamoto’nun “Sukiyaki” şarkısını seslendirmiş.

Sesiyle tipi birbirine zerre kadar uymayan
insanlardan biri Shimizu...
Soul müzikten etkilenip, hobi olarak girmiş bu işe. 20 Şubat 2008’de “Home” teklisiyle debut yaptı. Haftalık tekli listesinde 5.sıraya yerleşti ve 128.000 adet sattı. Yılsonundaki Oricon tekli listesinde ise 50. Sırada yer aldı. Şarkı gerçekten çok güzel, coverlamayan ise bir ben kalmışım sanki. Bu tekliyle çok başarılı olsa da devamı o kadar iyi olmayacaktır Shimizu için…

4 Haziran’da 2. Teklisi olan “Aishiteru”yu yayınlar. Ben bu şarkıyı da beğendim ama sanırım Japonlar benimle aynı fikirde değilmiş. Haftalık listede 4.sırayı almışsa bile 47 bin satmış. 22 Ekim’de gelen 3. Tekli “My Treasure” ise sadece 15 bin satabilir ve haftalık listede de 15.sıraya yerleşir. Açıkçası anlam veremiyorum. “Home” kadar güzel bir şarkı neden böyle bir tepki alır? 26 Kasım’da ilk mini albümü olan “Umbrella” yayınlanır. Yukarıdaki üç şarkının yer aldığı albüm haftalık listede 2.sırada yer almayı başararak 124 bin satar.

                Japonya’da düzenini bu şekilde. Her 2-3 tekli sonradan bir mini albüm ya da ful albüm piyasaya sürülür. Doğal olarak insanlar da tekliler yerine mini albümlere yöneliyorlar. Ben de olsam öyle yapardım yani. Bu sene bir şey yapmamış olan Shimizu en son teklisini 29 Ocak’ta yayınladı ve sadece 6 bin sattı. Son albümü ise Mart 2012’de yayınlandı, 29 bin sattı. Milliyah Kato ile 3 collab yaptı. ( “Forever Love”da  Kato video oyunundan fırlamış gibi. O dönem anime konseptinde takılıyordu zateb Milliyah.) Ayrıca Double, Oda Kazumasa ve Izumi Nakasone ile de birer collabı bulunmakta.

Shimizu ve Kato

Sonuç olarak Shota Shimizu: Çok abartmadan birkaç müzik tarzı arasında gidip gelmiş (R&B, Soul vb.) az ama kaliteli üretim yapmış, lakin iyi müzik yapan pek çokları gibi değeri pek bilinmemiş bir sanatçıdır.



Milliyah Kato


Eee Kato’nun adı geçmişken ondan bahsetmemek olmaz. Aslında önce Shimizu'dan bahsederek ona ayıp etmiş bile olabilirim. Hem bayan, hem büyük, hem sunbae... Sunbae? asdasdsadas

Shota Shimizu ile gördükten sonra merak edip bu kadını aratırdım. “Aitai” ilk şarkım oldu. J-pop’ın bayan sanatçılarının hepsinin sesini beğenemiyorum çünkü 56712366213276 üyeli gruplardaki kızların sesi çok sinir bozucu oluyor!!! Tabi ki istisnalar var ama benim rast geldiklerim cidden sinir bozucuydu. Sevenler de vardır belki ama THEY ARE NOT MY STYLE!!!
Neyse, sonuç olarak demem o ki Milliyah Kato kesinlikle onlardan biri değil. Çok ilginç konseptler denemiş olabilir ama sonuçta burası –yani orası- JAPONYA! Everything is passıbleeee

En sinir olduğum şey kimse adam gibi bir “Milliyah Kato toptracks” hazırlamamış ki insanlar baksın. En sonunda bir youtube kanalı açacağım cık cık cık

Gerçek adı Miho Kato olan hanım(!) kızımız öyle basit bir şarkıcı değil. Kendi şarkılarını da yazıyor olması pek mühim benim için.  Çünkü "şarkıcı"lar ancak o zaman bir basamak atlayıp “sanatçı” statüsüne girebilirler belki. Neyse, bunlar benim kişisel düşüncelerim, ki zaten burası benim blogum olduğuna göre öyle de olması gerekli. Amaaan üf. Ne diyordum ben?

13 yaşında Sony Music’e katılan Miho henüz 14 yaşındayken beste ve güfteye el atmış. 2004’te “Never Let Go/Yozora” şarkısıyla çıkışını yapmış. Hem bu kadar küçük bir yaşta çıkış yapmış olması hem de Sony Music gibi bir şirketten olması (tabi ki SM Sony ile karşılaştırılamaz ama…) bana BoA’yı anımsattı. Bu sırada aklıma Sony’nin de SM’in de kısaltmasının SME olduğu geldi, güldüm. Acaba SM bundan yararlanmaya çalışmış mıdır? Tamaaaam sadece şakaydı. :D 

Sonracağıma Kato’nun ilk albümü olan “Rose” 2005’te yayınlanmış ve listede 2.sıraya yükselmiş, 238 binlik bir satış yapmış. Rose albümünün oluşumda Milliyah’ın pek çok emeği olduğu için eminim çok mutlu olmuştur. Üstelik sadece, sadece 17 yaşında!!! *Ağlamıyor, gözüne toz kaçtı*

Çıkış yaptığı zamanlarda Kato’yu “Modern Utada Hikaru” diye çağırıyorlarmış. Duyan da aralarında 50 yıl var sanır, halbuki Hikaru, Kato’dan sadece 5 yaş büyük. Gerçi Kato 10 yıl geçtikten sonra bile Hikaru gibi bir efsane olmadı ama olsun, gönüllerin kahramanı asdsadssadas Bir gün gelir Hikaru’dan da bahsederiz.

Albümleri hep ilk beşte yer alan bu kadın, beni J-pop’a ısındıran nadir hatunlardan biri. Sahnedeki karizmatik imajını, güçlü sesini, kaliteli şarkılarını, performanslarındaki enerjisini seviyorum.

AISHITERUKATOOOOO!


BYE BYE (Live)       -          WHY (Live)        -         20 CRY (Live)


Evet, bugünlük bu kadar yeter. Japonya piyasasıyla devam edeyim mi yoksa ne dersiniz?^^

Milliyah - Shimizu ve Rapper Shun

5 yorum:

  1. Shota'nın adı geçince nedense hep aklıma Ceyo geliyor... :"3 Çok severim Shota'yı, sesi ve tarzı harbiden sağlam. Hele de Milliyah... Namie bir o iki benimçün. bu arada o toptracks açıldığı anda banlanır hjfdgjhds hele de yutub'da imkansız yani, bir tane News videosu koyayım dedim, Johnny's'den sağlam bir ban yedim. Gerçi kanalımda hala efsanevi Jun vs Jin videosu durmakta, fark etmediler sanırım fdjhgfdhj Gummy'ye benzetirim ben de Milliyah'ı. :"3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayret ben iki tane playlist buldum aslında ama benim istediğim gibi değillerdi. :D MV zaten beklemiyorum da :D Johnnys'ten koymuşsan sen de kaşınıyormuşsun ama asdasd :D Gummy mi? Ama ya dans konusunda?

      Sil
    2. haddi bee, nasıl ban yememiş :O

      dgtsjhagdsjhsda olum napıyım, seviyorum yani hjdfgjhdf

      Aa doğru, o zaman Kahi + Gummy diyorum hatuniçeye

      Sil
    3. Arada kaynamışsa demek ki :D

      huhuuuu güzel oldu bu :D

      Sil
  2. Hello, There's no doubt that your blog could possibly be
    having web browser compatibility problems. Whenever I look at your
    web site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping
    issues. I just wanted to give you a quick heads up!
    Apart from that, wonderful site!

    Here is my web blog: bet angel

    YanıtlaSil