Perşembe, Temmuz 25, 2013

Bir "Jeanne d'Arc" Filmi: The Messenger

Jeanne d'Arc... Kimine göre bir aziz kimine göre bir cadı…
“The Messenger: The Story of Joan of Arc” isimli bu film Avrupa tarihine ilgi duyanlar için kaçırılmaz bir fırsat…

Jeanne d'Arc' ([ʒanˈdaʁk]) (6 Ocak 1412 - 30 Mayıs 1431 (İngilizce'de Joan of Arc, Türkçede bazen sadeleştirilerek Jan Dark şeklinde de yazılır.) Yüzyıl Savaşları boyunca İngiltere'ye karşı ülkesi Fransa'ya memleketi Lorraine'deki cephelerden başlayarak manevi anlamda büyük destek olan ve sonradan ünü Fransa'nın dört bir yanına yayılmış bir Fransız Katolik azizesidir.

12 yaşındayken St. Catherine, St. Margearet ve St. Micheal'in ruhları ile önsezi yoluyla iletişime geçmeye başladığı söylenir. Bunun yanında tanrının ondan Fransa’yı kurtarmasını istediği de dolaşan söylentiler arasındadır. Yaşadığı dönemde çok riskli bir karar olmasına rağmen 16 yaşında evinden ayrılmıştır. Savaşlarda Fransız ordusuna katılmış ve İngilizler'e karşı savaşmıştır. Daha sonra onu esir alan İngilizler onun erkek giysileri giyip savaşan ve gaipten sesler duyan bir kâfir olduğunu öne sürerek onu henüz 19 yaşındayken Rouen kentinde diri diri yakılarak öldürme kararı almışlardır. Ölümünden 490 yıl sonra öldürme kararını veren aynı kilise tarafından azize ilan edilmiştir.

Ölmeden önce ve öldükten sonra adını korumak için görülmüş tüm mahkeme kayıtları bugün Fransa Millî Kütüphanesi'nde saklanmaktadır. Yaşadığı tarihteki diğer kişiler ile kıyaslandığında, hakkında en çok şey bilinen kişilerden biridir. Jan Dark bugün Fransa'nın en önemli azizelerinden ve kutsal ikonlarındandır. -Vikipedi

Artık Jeanne’ın kim olduğunu bildiğinize göre filmden bahsedebilirim. Bilinen ilk uyarlama 1899’da yapılmış olsa da elbette o kadar eskiye gitmiş değilim.
Bir yüzyıl sonrası, 1999 – The Messenger: The Story of “Jan of Arc”


Anlaşıldığı üzere film, az önce okuduğunuz hayatı anlatıyor. Bu benim ikinci izleyişimdi. Bir öncekinin üzerinden yıllar geçtiği için ablamla yeniden izleyelim dedik. Bugün resmen Jeanne d’Arc günüydü benim için. I Hear Your Voice’un son repliğinde de geçiyordu. :D
“Ama kimse fark etmeden önce, benim Jeanne d’Arc’ım, gerçekleri gören benden daha çok gerçeklerin peşini kovalıyor.”
               


Fransa yapımı film iki buçuk saatti. Sıkıldığım yerler olsa da sonuç itibariyle çok güzel bir filmdi. Başrolde Ölümcül Deney serisinden tanıdığımız güzel ve iyi oyuncu Milla Jovovich vardı. Oyunculuğu muhteşemdi. Filmde Jeanne Tanrı’dan aldığı vahiyle (!) hareket ediyor ve Fransa’nın kurtuluşu için kendini adıyor. Ya da öyle görünüyor. Ne var ki o da bir insan… Film psikolojik anlamda bir şaheserdi. Savaş sahneleri zaman göre gayet iyi çekilmişti. Karakterler çok iyiydi. Zaman zaman ufak espriler yapıldı, benim bayağı güldüğüm yerler oldu ama yanlış anlaşılmasın, temelde gayet ciddi bir filmdi. İçimin gittiği sahneler oldu, o adamları tutup derilerini soymak, üzerine de tuz basmak istedim.

En başta dediğim gibi Avrupa tarihine, ya da ortaçağ Avrupa’sındaki geri kalmışlığa dair merak ettiğiniz bir şeyler varsa tam size göre bir film. Hem senaryo, hem de oyunculuk itibariyle çok başarılı. 

Ve finalde ise bize iki seçenek sunuluyor. Ya mantığınızı seçip, bütün bunların Jeanne’ın kurgusu olduğunu kabul edecektiniz, ya da duygusal bakıp, Jeanne’nın tanrının habercisi olduğuna inanacaksınız.

Ben birincisini seçtim.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder